Duurzame transformatie naar energielabel A+++ voor Villa in Soest

Wanneer Bart een fraaie villa in Soest aanschaft, zijn er natuurlijk de nodige verbouwplannen om het geheel naar z’n smaak te maken. Terwijl de aannemer start met de binnenkant rijst bij Bart de vraag: Hoe kunnen we de woning duurzamer maken?

Duurzaamheid als drijfveer

De woning uit 1984 blijkt niet erg energiezuinig. Gedreven door zijn interesse in verduurzaming, besluit hij dit deel van het verbouwproject in eigen hand te nemen en schakelt de hulp in van een vriend met kennis van verduurzamen. Wat volgt is een uitgebreide renovatie.

De zwakste schakel bepaalt het isolatierendement

Het project start met de wens voor een warmtepomp, maar deze bewijst alleen zijn waarde bij een zeer goed geïsoleerd huis. Dat betekent dat ze aan de slag moeten, want Bart weet ook: welke isolatiemaatregel je ook neemt, de zwakste schakel bepaalt het rendement van zijn verduurzamingsinvesteringen.

Zo gezegd, zo gedaan, en van spouwmuurisolatie tot vloerisolatie komen ze uiteindelijk bij de ramen en kozijnen. Bart: “de woning had weliswaar al kunststof kozijnen, maar deze waren te smal voor triple glas. Er is zó veel keuze in kunststof kozijnen, waar moet je beginnen?”. De keuze valt op de profielen van Schüco, en zo komt hij uit bij Multi Kozijn.

Bart vertelt:

“ik verstookte eerst voor zo’n € 1000 per maand, maar dat is nu nagenoeg nul geworden.”

Kunststof kozijnen met Schüco profiel

De nieuwe kunststof kozijnen, gemaakt van verdiepte Schüco profielen in combinatie met de rechte hoekverbinding (Hollandse Hoek®) zijn nauwelijks van houten kozijnen te onderscheiden. Ze hebben alle voordelen die kunststof biedt. Dus wel de looks, maar niet het onderhoud!

Het belang van goede ventilatie

Dan staat Bart al snel voor het volgende dilemma: triple glas en ventilatie. Want met zijn keuze voor triple glas zijn de ramen niet meer de zwakste schakel in zijn isolatieplan, maar welke vorm van ventilatie is dan de beste keuze? Hij blijft bij ventilatiestrips, maar kiest ook voor een draaikiepraam dat 6 mm naar binnen komt en zo rondom het raam een ventilatiekier mogelijk maakt. Op deze manier kan hij veilig ventileren, want het PADK-beslag voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Professionele aanpak van de monteurs

De villa heeft intussen meer weg van een bouwplaats, maar dat hindert Bart geen moment: hij woont tijdelijk elders. Intussen is hij blij met het werk dat de monteurs verzetten. “De graafwerkzaamheden rondom het huis leken de kozijnmontage even in de weg te zitten, maar dat werd door de monteurs creatief opgelost door direct een grote hijskraan te laten komen.”

De serre maakt plaats voor een schuifpui, wat zorgt voor veel lichtinval. En met de nieuwe kunststof kozijnen, een staalblauwe voordeur en dito garagedeur komt het einde in zicht.

Energiebesparing is ook een bijdrage aan het milieu

Het resultaat mag er zijn: “ik verstookte eerst voor zo’n € 1000 per maand, maar dat is nu nagenoeg nul geworden.” Ondanks deze forse besparing weet Bart niet zeker of hij de volledige investering gaat terugverdienen, maar dat is nooit het hoofddoel geweest: “dat is niet het enige waar je naar moet kijken. Je mag ook best wat voor het milieu doen, en ik ben blij dat ik mijn steentje bijdraag. Bovendien heb ik in m’n huis geen investeringen meer in het vooruitzicht en dat is ook een fijne gedachte.”

Voordelen van Kunststof kozijnen

Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak in onze showroom in Bunschoten

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van uw woning? Neem dan gerust contact met ons op. Met deskundig advies op maat bekijken we wat het beste werkt voor uw woonsituatie. Maak vrijblijvend een afspraak voor een bezoek aan onze showroom in Bunschoten.